9.27.2024

Обласний марафон «Цифровий всесвіт шкільних бібліотек»



Комунальний заклад вищої освіти «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» спільно із Одеською національною науковою бібліотекою та Центральною міською бібліотекою імені І.Франка з метою сприяння підвищення активності шкільних бібліотек у соціальних медіа, підвищення мотивації бібліотечних фахівців щодо впровадження актуальних форм і методів бібліотечно-інформаційного обслуговування, розвитку професійних компетентностей щодо використання сучасних інформаційних технологій та ресурсів, підвищення культурного рівня користувачів шкільних бібліотек започаткував обласний марафон «Цифровий всесвіт шкільних бібліотек». Сьогодні, 27 вересня. напередодні Всеукраїнського дня бібліотек було оголошення результатів конкурсу.
Висловлюю щиру подяку організаторам конкурсу "Цифровий всесвіт шкільних бібліотек" за чудову ініціативу та можливість продемонструвати творчі досягнення нашої шкільної бібліотеки.



Щиро дякуємо організаторам конкурсу за чудовий подарунок – нові книги для нашої шкільної бібліотеки! Це значно збагатить наш фонд і порадує наших читачів.


6.07.2024

Вітаю вас у моєму блозі!

Вітаю в моєму професійному блозі шкільного бібліотекаря. На його сторінках ділюся  своїм досвідом, ідеями та проектами, методичними матеріалами, а також отримую  зворотній зв’язок від спільноти.Тому що робота шкільного бібліотекаря повна цікавих та непередбачуваних моментів. 
Вона вимагає постійного контакту з учнями та педагогами, організації різноманітних заходів та активностей, а також постійного поповнення та оновлення книжного фонду. Шкільний бібліотекар повинен бути завжди в курсі нових літературних тенденцій та інтересів учнів, а також мати вміння працювати з різними віковими групами. Наша професійна діяльність  вимагає терпіння, креативності та любові до книг і читання.


Шановні колеги-бібліотекарі!
Ви - незамінні літературні гіди для наших учнів, які допомагають їм відкривати світ читання та знань. Бажаю вам завжди мати великий запас енергії та терпіння, щоб допомагати учням знаходити потрібну літературу та вдихати у них любов до читання.
Нехай ваша книжкова скарбниця буде завжди наповнена цікавими та корисними книгами, а ваша робота приносить задоволення та вдячність від учнів та педагогів.
Зичу вам творчого натхнення, успіхів у роботі та безмежної радості від спілкування з книгами та читачами. Будьте незмінними магістральними провідниками у світі читання!
 Навіть якщо Ви випадково потрапили на мою сторінку, не залишайте її  без коментарів.
Мені буде цікаво і приємно прочитати Вашу думку  про  зміст блогу, зауваження та пропозиції.
Щиро вдячна Вам за розуміння і підтримку.
З повагою, завідувачка бібліотеки Одеського ліцею 56 Надія Гніпа
.


Творча зустріч з А. Кокотюхою

Андрій Кокотюха — відомий український письменник і сценарист. В дитинстві мріяв працювати у бібліотеці. Пише романи, детективи, дитячі історії тощо. Вважає себе «російськомовним письменником, що пише двома мовами». Багаторазовий лауреат низки літературних премій, зокрема: «Коронація слова» в номінації «роман», «кіносценарій» та спеціальна відзнака «вибір видавців». За повість «Шлюбні ігрища жаб» отримав нагороду від видавництва «Смолоскип».Плідно працює кіноіндустрії.
 Брав участь у написані сценарії до таких проектів як «Сніданок з 1+1», «Голос країни-2», «Сімейний суд». Такі романи як «Легенда про безголового», «Тупик для втікача або гра з вогнем», «Повзе змія», «Червоний» було екранізовано. Останній екранізований фільм «Червоний» знятий за підтримки Державного агентства України з питань кіно та отримав позитивні відгуки в прокаті. Андрій Кокотюха адаптовував для телеекранів такі успішні проекти як «Століття Якова» та «Сувенір з Одеси».
Твори Андрія Кокотюхи завжди вражають  захопливим сюжетом та динамікою. Крім того автор пише не тільки дорослу літературу. Книги для дітей Андрія Кокотюхи побачили світ у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Це серія детективних історій про пригоди Данила, Богдана та Льонки, а також їх невгамовного страуса. Автор співпрацює з багатьма відомими українськими видавництвами, такими як: « Клуб сімейного дозвілля», «Віват», « Нора-Друк», «Фоліо», «Богдан». Автор у творчому доробку має декілька серій книг: «Повстанська трилогія», « Вигнанець» тощо. Видавництво «Фоліо» видало серії «ретророман» та «TeenBookTo». Сьогодні творчий доробок автора перевищу два десятка книг, більшість з яких стали широко знайомими українському читачу. Андрія Кокотюху вважають одним із «Золотих письменників України». Наразі автор продовжує активно займатися літературною кар’єрою.
7 червня відбулась творча зустріч письменника із читачами в Одесі, в універсальному читальному залі на Європейської вулиці 67.Наша бібліотека поповнилась ще однією цікавою книгою! Запрошуємо на знайомство з новим дитячим детективом! 


 
 
         



6.02.2024

Онлайн-зустріч щодо підсумків проведення місячника шкільних бібліотек

Завершився Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек - 2023

 Відповідно до листа Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» від 13.09.2023 р. №21/08 - 1514 «Про виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 12.08.2012 р. №931», листа КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» від 25.09.2023 р. №363 «Про організацію та проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек «Вірю в майбутнє твоє, Україно!» з 01 по 31 жовтня 2023 року освітянські бібліотеки закладів освіти Одеської області долучилися до організації місячника в межах Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Вірю в майбутнє твоє, Україно!»

Захід сприяв втіленню основних положень «Концепції національно- патріотичного виховання в системі освіти України», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 6 червня 2022 року № 527, а також приверненню уваги до питання патріотичного виховання у нашій державі, розкриттю виховної функції шкільної бібліотеки, об’єднанню зусиль педагогічного колективу і бібліотеки щодо розвитку патріотизму зростаючої особистості.

Шкільні бібліотеки м. Одеса та Одеської області активно долучилися до організації та проведення місячника відповідно до рекомендацій, запропонованих Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» та ДНПБ України імені В.О. Сухомлинського. 

 













Представники з різних районів нашого міста представили звіти про великий об'єм роботи, проведеної шкільними бібліотекарями щодо патріотичного виховання, промоції читання в рамках місячника.

Хочеться висловити подяку всім колегам, які підтримали мій виступ та побажати їм творчого розвитку  та успіхів в роботі. Ми всі-одна велика сім'я.




 

Виступ на курсах підвищення кваліфікації

Курси підвищення кваліфікації для бібліотекарів Одеської області КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради».

  Із задоволенням ділюся своїм досвідом.Тема моєї доповіді перед слухачами курсів підвищення кваліфікації 2 лютого 2024 року - "Промоція читання та використання сучасних технологій в роботі шкільного бібліотекаря". Промоція читання в шкільній бібліотеці є важливою ініціативою, яка може заохотити учнів до активного відвідування бібліотеки та розвитку читацьких навичок. 

 Ось кілька ідей, які можуть допомогти вам просувати читання серед учнів:

1. Тематичні виставки книг: підготуйте виставки книг на популярні теми серед учнів, такі як фантастика, пригоди, наука тощо. Це приверне увагу учнів та заохочить їх взяти книги для читання.

2. Книжкові клуби: створіть книжкові клуби для різних вікових груп учнів, де вони зможуть обговорювати прочитані книги, ділитися враженнями та рекомендаціями.

3. Авторські читання: запрошуйте письменників або місцевих літературних діячів на авторські читання в бібліотеці. Це може стимулювати інтерес учнів до літератури.

4. Конкурси та заохочення: організовуйте конкурси на кращого читача, найкращий огляд книги тощо. Встановлюйте призи для переможців, щоб заохотити учнів до активного читання.

5. Читацькі рекомендації: створюйте списки рекомендованих книг для різних вікових груп учнів та публікуйте їх на сайті школи або в соціальних мережах.

6. Партнерство з вчителями: співпрацюйте з вчителями для включення читання у навчальну програму та організацію заходів, пов'язаних з літературою.

Заохочуючи учнів до читання, ви не лише сприяєте їхньому особистому розвитку, але й створюєте культуру читання в школі, яка може мати довгостроковий позитивний вплив на їхнє навчання та життя.




  
 










9.02.2021

Зустріч з Е.Амчиславським

31 серпня 2021 р.  в ЦМБ  їм І.Франка відбулась творча зустрич з видатною людиною . Едуард Амчиславський - доктор мистецтвознавства, автор та співавтор великої серії книг про життя і творчість Л. О. Утьосова.
 Із радістю прийняла подарунки  – фонд нашої бібліотеки поповнився новими документальними книгами про життя нашого славетного земляка.




  





6.05.2021

Участь в виставці «Народні ляльки Одещини. Історія та сучасність»

З 9-19 травня 2021 року прийняла участь в виставці «Народні ляльки Одещини.  Історія та сучасність», яка проходила в Болгарському культурному центрі в м. Одеса.

  



Народна іграшка, зокрема лялька – великий пласт народної культури, який і до сьогодні залишається малодослідженим. Між тим, народні ляльки – реалії світу дитинства, того періоду, коли формується світогляд дитини, коли вона усвідомлює, що таке рід, сім’я, батьківщина, рідна земля. Тому важко переоцінити значення народної ляльки у вихованні дитини. Лялька – невід’ємна частина культури будь-якого народу, і така ж унікальна і неповторна, як і кожен народ. 
Виставка складається з двох експозицій: «Історія» та «Сучасність». В експозиції «Історія» будуть представлені зразки автентичних ляльок (близько 50-ти одиниць), зібраних в Одеській області та в м. Одеса. Мета цієї частини експозиції – показати розмаїття традиційних лялькових конструкцій Одещини, представити автентичні ляльки різних народів, що мешкають в регіоні   (зокрема, українців, болгар, гагаузів, німців та ін.), продемонструвати унікальність автентичної лялькової культури багатонаціональної Одещини, привернути увагу до необхідності подальших досліджень у царині лялькової культури. 
До експозиції залучені колекції автентичних ляльок Інни Шипілової, Олени Сайдель, Лариси Харченко, дому-музею «Стара Кишта» (с. Кубей Болградського р-на), Обласного центру гагаузької культури та інших. 
У другій частині виставки – «Сучасність» – будуть представлені ляльки, зроблені сучасними українськими майстрами за автентичними зразками з книги І. Шипілової «Народні ляльки Одеської області», або за власними дослідженнями. Мета цієї частини експозиції – показати сучасність і майбутнє прадавніх лялькових інструкцій; представити бачення сучасними лялькарями культурної ідентичності і самобутності національностей, що мешкають на Одещині. В цій частині експозиції будуть представлені ляльки майстрів з різних куточків України: Харківщини, Київщини, Дніпропетровщини, Запоріжжя, Хмельниччини, та звичайно, Одещини.
Виставка покликана показати цінність, красу і неповторність саме народної ляльки, а не сувенірної, яка заполонила український простір і зазвичай викривлює уявлення про власне народну ляльку. 


        
 

Участь в конференції по безпеці

 02 червня 2021 року прийняла участь з директором нашого освітнього  закладу Світланою Іванівною Фоменко  в міської   практичної конференції «Безпека учасників освітнього процесу: алгоритм дій закладу загальної середньої освіти міста під час виникнення надзвичайної ситуації».
З метою популяризації здорового способу життя, охорони здоров’я дітей, формування безпечного та здорового освітнього середовища за ініціативи департаменту освіти та науки Одеської міської ради у рамках відзначення Міжнародного дня захисту дітей  на базі Одеської гімнозії №4 (вул. Болгарська, 88) представниками Навчального центру SAR, Національної Ради з охорони здоров’я і безпеки була  проведена міська практична конференція «Безпека учасників освітнього процесу: алгоритм дій закладу загальної середньої освіти міста під час виникнення надзвичайної ситуації» за участю представників правоохоронних органів, структурних підрозділів Одеської міської ради, Одеської обласної державної адміністрації, громадських організацій, Одеського державного університету внутрішніх справ.
У рамках заходу пройшли  навчання учнів та працівників закладу освіти щодо дій під час виникнення надзвичайної ситуації, прес-конференція, а також круглий стіл з метою створення єдиного плану дій щодо запобігання та кризисного реагування на подію «Active Shooter».



12.31.2020

Участь в ІІ Всеукраїнської літньої школі

    В м. Одеса з 30.07.2020 р. пройшла ІІ Всеукраїнська очно-дістанційна літня школа з міжнародною участю"Морський Workshop з професійними Хмарами та STEAM" . Оскільки існує можливість запровадження дистанційної форми навчання у закладах освіти з наступного навчального року, як одного із можливих варіантів реалізації конституційного права громадян на освіту в умовах пандемії, актуальним стало проведення для освітян навчання з метою удосконалення професійної компетентності з питань формування нового безпечного інформаційно-освітнього середовища сучасного закладу освіти з використанням ІКТ, впровадження цифрової освіти, інноваційних форм дистанційного навчання. Бажання бути причетними до розвитку освіти об’єднало під палким сонцем Одеси понад 100 освітян із різних міст нашої держави.

    Навчання учасників Літньої школи за інноваційними освітніми технологіями відбулось на базі Одеського НВК "Гімназія №7", який гостинно прийняв освітян у своїх стінах та забезпечив дотримання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».  

Урочисте відкриття роботи Літньої школи відбулося у зеленому дворику Одеського НВК “Гімназія №7” за участі почесних гостей – Одеського міського голови Геннадія Труханова, заступника Одеського міського голови П. Вугельмана, депутата Одеської міської ради О. Етнаровича, голови Суворовської районної адміністрації С. Кондратюка, директора департаменту освіти та науки Одеської міської ради О. Буйневич та представників департаменту освіти та науки Одеської міської радиНа учасників чекали майстерки від найкращих освітян України, тренінги від відомих спікерів «Дистанційне навчання. Реалії сьогодення», «Сучасні онлайн-інструменти», «STEАM-освіта в Новій українській школі», «Педагогіка партнерства», «Психологічні майстерки», «Арт-практики», екскурсійна програма, досвід освітян Данії, Польщі, Америки, Ізраїлю та Німеччини щодо організації дистанційного навчання в онлайн-форматі, знайомство з практичним досвідом роботи одеських закладів освіти – Одеського НВК “Гімназія № 7”, Авторської школи Світлани Мельник «Школа інтелектуального розвитку та громадянського становлення» та Одеської ЗОШ №26.Програмою Літньої школи було передбачено виступи та презентації, які стосуються вирішення проблем організації цікавого, сучасного навчання, в тому числі дистанційного, зокрема представлено досвід ІТ адміністратора, використання в навчанні порталу «Класна оцінка», персональні сервіси для електронних рішень в освіті від компанії Бріолайт та Bipro, створення дистанційних уроків в Mozabook, мінімально-необхідний набір технологій для легкого комбінування дистанційного та очного навчання від компанії Навігатор, організація навчання на природі за допомогою активатора інтерактивної поверхні, STEM-лабораторії на основі micro:bit, комплексне рішення для оперативного переходу між звичайним, дистанційним та змішаним навчанням від платформи Prosvita, програмний продукт “Розклад Нова Школа” для формування розкладу для змішаного навчання, запропоновано додатки Google та Microsoft для освітньої діяльності, покрокова інструкція з розгортання Офіс365.



 Участь в ІІ Всеукраїнської літньої школи « Морський workshop з професійними хмарами та STEM”. Цікаві люди, незвичайни технології, наповнене великими ідеями спілкування, нові знайомства ! 






З директоркою Академії цифрового розвитку, сертифікованої тренерки Google for Education Антоніниною Букач.


Педагоги- учасники форуму.


Слушний Олег Миколайович - директор комунального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №20 Вінницької міської ради».

 Переможець міського конкурсу молодих педагогів «Надія» (2011 р., м. Вінниця);

Переможець міського етапу всеукраїнського конкурсу «Класний керівник року» (м. Вінниця, 2012 р.);

Призер міського етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2017»;

Півфіналіст у 2018 році, фіналіст у 2019 році національної премії GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE, переможець у номінації "Вибір українців".




12.25.2020

Дружні стосунки зі шкільними бібліотекарями

 Дружні стосунки  зі шкільними бібліотекарями міста та області. 

Добрі стосунки з бібліотекарями інших шкіл можуть бути дуже корисними для обміну досвідом, ресурсами та ідеями. Це може сприяти розвитку бібліотечної справи в школах, сприяти покращенню якості обслуговування учнів та вчителів, а також сприяти розвитку професійних навичок бібліотекарів.

Для побудови дружніх стосунків з бібліотекарями інших шкіл можна взаємодіяти на професійних заходах, семінарах, конференціях, а також у мережах соціальних мереж та спеціалізованих форумах. Також можна обмінюватися досвідом та матеріалами, запрошувати колег на свої заходи та спільно працювати над проектами.

Важливо пам'ятати, що співпраця з іншими бібліотекарями може збагатити вашу роботу та допомогти розвиватися як професіоналу. Тому активно спілкуйтесь, діліться досвідом та прагніть до спільних досягнень у галузі бібліотечної справи.


З Оленою Кириченко - завідувачем бібліотеки Великодолинської ЗОШ 2 Одеської області















З Оленою Підкопай - провідним бібліотекарем Миколаївського  обласного інституту післядипломної педагогічної освіт
З Іриною Павлищевою та Світланою Селезько, - бібліотекарями Одеського військово-морського ліцею  імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного.

У шкільних стінах, де книги живуть,
Дружба бібліотекарів квітує.
Разом ми шукаємо знання й мудрості,
Разом ділимось радістю й турботою.
Обмінюємось ідеями й досвідом,
Разом краще вчимося й ростемо.
Бібліотекарі – це не просто професія,
А дружба, яка завжди поруч з нами.
Тож нехай кожен день у шкільному світі
Буде наповнений затишком і теплом.
Дружба бібліотекарів – це скарб,
Що вартує берегти і цінувати впродовж усього життя.



Виступ на вебінарі





Мала можливість виступити на Всеукраїнському вебінарі «РОЛЬ ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ В ЕКОЛОГІЧНОМУ ВИХОВАННІ УЧНІВ»,дякую Ірина Хемчян за запрошення, за діалог бібліотекарів в відкритому просторі, за підтримку «Творчої групи шкільних бібліотекарів України»-дуже важливо мати її з боку ДНБ України їм. В.О.Сухомлинського❤️📚📚📚

24 грудня 2020 року Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського Національної академії педагогічних наук України  спільно з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України провела Всеукраїнський вебінар «Роль шкільної бібліотеки в екологічному вихованні учнів». Детальніше:

11.11.2019

Посвята в читачи



        Стало доброю традицією проводити свято «Посвяти в читачі». На сторінках багатьох бібліотек є сценарії та плани проведення, але кожен бібліотекар вносить щось свій особистий творчий внесок. В нашій бібліотеці- це спільна праця моя та учениць старшої школи. Всі ми родом з дитинства, тому одягнути костюм клоуна-читачі для мене не становить великих труднощів. Посвята в читачі - свято книги, яке надовго залишається в серцях дітей та заохочує їх приходити в бібліотеку та товаришувати з великим світом книг.




                                 
 

   
                                                   




Посвята в читачі 2020